SLEPIČINY
Vejce jako zdravá potravina
Výživová hodnota vajec
(zdroj článku https://www.nasevejce.cz/o-vejci/vejce-jako-potravina, zpracovala Doc.Ing. Kamila Míková, CSc, Ústav chemie a analýzy potravin)
Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
SLOŽENÍ SLEPIČÍHO VEJCE (průměr v %)
Složky
Celé vejce
Skořápka
Bílek
Žloutek
voda
65,6
1,6
87,9
48,7
sušina
34,4
98,4
12,1
51,3
proteiny
12,1
3,3
10,6
16,6
lipidy
10,5
stopy
stopy
32,6
sacharidy
0,9
stopy
0,9
1,0
minerální l.
10,9
95,1
0,6
1,1
PROTEINY (BÍLKOVINY)
PROTEINY (BÍLKOVINY)
Klíčový význam...
30. jubilejní výstava Sedlec - Prčice
Krátký video sestřich z 30. jubilejní výstavy u příležitosti 50 let založení našeho spolku, kde jsem získala za kolekci Orlovky pestré Čestnou cenu můžete shlédnout zde.